822.4.5 Zoek/service niveaus[//]

Onderstaande service (en zoek) niveaus zijn degenen die ondersteund worden, standaard volgens het ISOILL protocol. Het service niveau wordt “verstuurd” als een enkel karakter.

 

Symbool

 Afhandeling

Zoekactie

< 

 Wanneer het schikt  

 Lokaal

(

 Normaal

 Lokaal

{

 Normaal

 Uitgebreid   

[

 Normaal

 Volledig       

|

 Voorrang

Lokaal

]

 Voorrang

 Uitgebreid   

}

 Spoed

 Lokaal      

)

 Spoed

 Uitgebreid   

> 

 Expresse

 Lokaal      

 

Dit zijn de verwachte inkomende en uitgaande symbolen gebruikt in ISOILL (standaard) om de prioriteit van de aanvraag aan te duiden. (Ook intern worden ze hiervoor gebruikt). Afgezien van het zichtbaar maken, kan het van invloed zijn op kostenberekening. Kosten mogen echter alleen op twee criteria gebaseerd zijn – Normaal en Spoed. In het systeem is vooraf vastgelegd dat <{[ Normaal wordt en |})] Spoed voor dit doel.

Dit wordt toegepast, zonder te kijken naar specifieke instellingen van de bibliotheek. Alleen deze waarden zijn toegestaan voor inkomende aanvragen (via ISOILL of als de aanvraag handmatig is ingevoerd).

Maar indien gewenst kunnen voor uitgaande aanvragen additionele zoek/service niveaus toegevoegd worden (voor de specifieke bibliotheek). Als deze worden gekoppeld aan een ISOILL aanvraag, dan wordt niet gecontroleerd of de niveaus zinvol zijn. In principe wordt dit ingesteld op het niveau van de instelling (op basis van het protocol).

De andere complicatie voor niet-ISOILL aanvragen, is dat de “verwoording” van deze zoek/service niveaus specifiek zijn voor een leverende bibliotheek. Daarom is het legitiem om de verwoording van de standaardcodes voor sommige bibliotheken aan te passen.

Zoek/service niveaus: Selecteer een regel en dan deze optie, er verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Invoeren: Gebruik deze optie om een nieuw zoek/service niveau te definiëren. Zie sectie 822.4.5.1.

Wijzigen: Selecteer een code en dan deze optie om de gegevens van het zoek/service niveau te wijzigen. Zie sectie 822.4.5.1.

Schrappen: Selecteer een code en dan deze optie om de code te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

822.4.5.1 Toevoegen / wijzigen zoek/service niveau[//]

Nadat u de optie Invoeren of Wijzigen heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Velden op het scherm

Niveau code: Een code die het niveau aangeeft. Als dit een standaard “niveau code” is, dan mag de code zelf niet gewijzigd worden.

Verwerking: Om aan te geven hoe de levering geschiedt.

Zoek: Een zoek niveau; mogelijkheden: Lokaal, Uitgebreid of Volledig.

822.4.6 Ga naar scherm[//]

Ga naar scherm: Gebruik deze optie om naar een bepaalde bibliotheek in de lijst te gaan. Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt een scherm met zoekcriteria:

Nadat u een criterium heeft geselecteerd en op OK heeft geklikt, wordt het scherm opnieuw getoond maar nu op een punt met informatie behorend bij het opgegeven criterium.

822.4.7 Facturatie[//]

Facturatie: Selecteer een bibliotheek en dan deze optie, er verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Aanvragen tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de bijbehorende aanvragen te bekijken. Zie sectie 822.4.7.1.

Print alle nog niet geprinte: Gebruik deze optie om alle nog niet geprinte facturen te printen. Het standaard scherm voor het genereren van mailmerge output verschijnt. (Zie ook de algemene help over mailmerging voor meer informatie).

Printen: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te printen. Het standaard scherm voor het genereren van mailmerge output verschijnt. (Zie ook de algemene help over mailmerging voor meer informatie).

Facturen genereren: Deze job is een standaard “taak” binnen Vubis – die online in batch of in memory uitgevoerd kan worden. Zie sectie 822.4.7.2.

Factuurbetaling: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te betalen. Zie sectie 822.4.7.3.

Factuurbetaling per credit card: Deze optie is nog niet geïmplementeerd.

822.4.7.1 Aanvragen tonen[//]

Aanvragen tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de bijbehorende aanvragen te bekijken.

Opties op het scherm

Nieuwe aanvraag: Deze optie is hier niet geldig.

Aanvraag tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de details van de aanvraag te bekijken. Zie de help van AFO 821 voor een uitleg van dit scherm.

Ga naar scherm: Gebruik deze optie om naar een bepaald punt in de lijst te gaan. Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt een scherm met zoekcriteria:

Nadat u een criterium heeft geselecteerd en op OK heeft geklikt, wordt het scherm opnieuw getoond maar nu op een punt met informatie behorend bij het opgegeven criterium.

822.4.7.2 Facturen genereren[//]

Facturen genereren: Deze job is een standaard “taak” binnen Vubis – die online in batch of in memory uitgevoerd kan worden. Er verschijnt een keuzescherm:

Selecteer de gewenste betaaltypen door deze naar rechts te verplaatsen en klik op OK. Het standaardscherm voor het uitvoeren van processen verschijnt.

822.4.7.3 Factuurbetaling[//]

Factuurbetaling: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te betalen. Er verschijnt een invoerscherm waarmee betaling van de factuur kan worden vastgelegd:

Als de factuur al gemarkeerd is als zijnde betaald, dan worden eerder ingevoerde gegevens getoond (die gewijzigd kunnen worden).

822.4.8 Factuurverwerking[//]

Factuurverwerking: Gebruik deze optie voor het genereren van facturen. Het verschil met de voorgaande optie is, dat nu de facturen van alle bibliotheken getoond worden. De opties zijn hetzelfde als hierboven beschreven voor een individuele bibliotheek.

822.5 Diverse parameters[//]

De volgende parameters zijn allemaal vereist voor het ISOILL protocol. Het gaat o.a. om antwoorden op voorwaarden, geleverd medium. De verwoordingen van deze codes worden aangeboden aan de gebruiker, maar in het protocol zijn ze opgenomen als codes (doorgaans numeriek).

In principe worden bibliotheken niet verondersteld deze parameters aan te passen.

Derhalve worden ze geleverd bij implementatie, maar kan desgewenst de verwoording aangepast worden. Daarnaast kunnen ook nog additionele parameters toegevoegd worden. Deze kunnen geassocieerd worden met een ISOILL code, maar dat is optioneel.
Als er echter GEEN ISOILL code is gedefinieerd, dan is een dergelijke code niet toegestaan voor aanvragen via het ISOILL protocol.

Voor bijvoorbeeld "Te leveren type medium " zijn de volgende standaardwaarden toegestaan

Omschrijving

ISOILL code

Gedrukt

1

Microform

3

Film of video opnamen

4

Audio opname

5

Machine leesbaar

6

Overige

7

 

U kunt dus bijvoorbeeld "Microfiche" toevoegen en dit als type 3 versturen voor ISOILL aanvragen. U kunt ook “Handgeschreven” toevoegen zonder ISOILL code, in dat geval wordt deze niet aangeboden voor ISOILL aanvragen.

Opmerkingen

Parameters die bij het systeem horen, mogen NIET verwijderd worden, ook mag de ISOILL codering niet gewijzigd of verwijderd worden.

Al deze parameters zijn gedefinieerd op systeembrede basis – d.w.z. als een code toegevoegd wordt voor een bibliotheek (IBL afdeling) is deze beschikbaar voor iedereen, gewijzigde verwoording is voor iedereen zichtbaar/hetzelfde.

Bij individuele aanvragen waar deze optie aangeboden wordt, bevat de dropdown lijst de verwoording van de betreffende codes.

De ISOILL codes zijn gedefinieerd volgens ISO norm 10161. Wanneer u zelf codes maakt kunt u om het even wat invoeren. Er wordt GEEN verantwoording aanvaard voor het invoeren van ongeldige gegevens hier, het effect op de werking van het systeem, de ILL verzending of effect op enige “partner”.

Wanneer u een nieuwe parameter invoert met een ISOILL code, verschijnt er altijd een waarschuwing

Na het kiezen van deze optie verschijnt een overzichtsscherm:

Als u een ingang uit de lijst kiest verschijnt een overzichtsscherm als bijvoorbeeld:

Opties op het scherm

Invoeren: Gebruik deze optie om een nieuwe code te definiëren. Zie sectie 822.5.1.

Wijzigen: Selecteer een code en dan deze optie om de gegevens te wijzigen. Zie sectie 822.5.1.

Schrappen: Selecteer een code en dan deze optie om de code te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging. Voor ISOILL codes toont het systeem een waarschuwing dat u deze niet mag verwijderen.

Vertalingen: Selecteer een code en dan deze optie om tekst in verschillende talen toe te voegen. Zie sectie 822.5.2.

822.5.1 Toevoegen / wijzigen code[//]

Nadat u de optie Invoeren of Wijzigen heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Voer een Code en Omschrijving in, koppel optioneel aan een ISOILL waarde.

822.5.2 Vertalingen[//]

Deze zijn alleen voor de definities die gebruikt zouden kunnen worden in berichten die aan leners gestuurd worden. In sommige gevallen kan hiervoor de omschrijving van de code in de contacttaal van de lener gestuurd worden.

Vertalingen: Selecteer een code en dan deze optie, er verschijnt een scherm met alle talen (als gedefinieerd in AFO 482 – Lener Authority Lijsten - Taal):

Na het kiezen van en taal verschijnt een invoerscherm voor de vertaling:

822.5.3 Speciale codes[//]

Hieronder volgt een toelichting op een aantal ISOILL codes, gevolgd door enige speciale codes.

Reden niet vervuld

Wordt gebruikt om een reden te geven waarom het Niet vervuld bericht vereist is.

Naast de reden voor het reden niet vervuld bericht kan er ook een berichten code gekoppeld worden, zodat een toepasselijk bericht aan de klant gestuurd kan worden.

Reden niet beschikbaar

Deze codes worden gebruikt wanneer een “Opnieuw proberen” antwoord gestuurd wordt naar de aanvragende bibliotheek (of ontvangen wordt van de leverende bibliotheek).

Reden – zal leveren

Hiermee kan de reden aangegeven worden waarom de bibliotheek aanbiedt het exemplaar in de nabije toekomst te leveren.

Annuleringsreden

Deze kunnen worden gekoppeld aan geannuleerde aanvragen. Dit zijn niet-ISOILL codes die optioneel door de IBL afdeling gebruikt kunnen worden voor statistische doeleinden en voor het automatisch genereren van een annuleringsbericht.

Velden op het scherm

Code: Een unieke code om de reden te identificeren.

Omschrijving <taal>: Een korte toelichting op de code in elke taal.

Noot: deze wordt automatisch toegevoegd aan de aanvraag wanneer personeel een annulering invoert.

Gebruik deze code wanneer lener om annulering verzoekt: Geeft aan dat deze code aan de aanvraag wordt toegevoegd wanneer een lener de aanvraag annuleert vanuit de WebOpac.

Berichtenset Annulering: De berichtenset voor annuleringen (als gedefinieerd in AFO 822 – Berichtensets – IBL Annuleringsberichten).

Deze code is de default waarde: Om aan te geven dat de code de default is wanneer personeel annuleringen invoert.

Nakoming Copyright codes

De standaard codes hiervoor worden meegeleverd, maar kunnen ook zelf toegevoegd worden.

Standaard codes zijn:

·         BL:CFP       BL : Kosten copyright betaald

·         US:CCG      Overeenkomstig Copyright Richtlijnen

·         US:CCL      Overeenkomstig Copyright Wetgeving

Status klant voor IBL aanvragen

“Klant status” is een veld in het ISOILL protocol dat gedefinieerd kan worden wanneer aanvragen worden verstuurd MET klant informatie. Hier kunnen geldige statussen worden gedefinieerd. Op dit moment zijn alleen “Good” of “Bad” bekend als geldig.

822.6 IBL Berichtensets[//]

Er zijn vele berichten beschikbaar voor verzending aan leveranciers, aanvragers en lokale klanten (leners). Zulke berichten worden automatisch en elektronisch verzonden aan ISOILL bibliotheken op basis van het ISOILL protocol, aar voor andere bibliotheken moeten ze apart gegenereerd worden als tekstberichten.

Zie ook de matrix in hoofdstuk 9 van de algemene help voor mailmerge).

Naast berichten kunnen er ook verzendetiketten, geleidebonnen e.d. gegenereerd worden.

Er zijn in feite drie sets berichten

·         Berichten aan andere bibliotheken

·         Berichten aan klanten

·         Output voor verwerking, d,w,z, voor de IBL afdeling

Onder berichten aan andere bibliotheken vallen de aanvraag zelf, algemene berichten, annuleringsverzoeken, rappels, terugvorderingen e.d. – er zijn 27 verschillende types beschikbaar.

Onder interne output vallen o.a. verzendetiketten, geleidebonnen.

Onder berichten aan leners vallen beschikbaarheidberichten, annuleringsberichten, status rapporten.

De te gebruiken lay-out kan desgewenst voor elke bibliotheek afzonderlijk gedefinieerd worden. Voor Noord-Amerikaanse bibliotheken kan bijvoorbeeld het ALA model gebruikt worden, terwijl voor internationale aanvragen het IFLA model beter is.

Lay-outs kunnen ook worden gedefinieerd in de contacttaal van de bibliotheek, bijvoorbeeld om in Welsh een aanvraag te plaatsen bij een bibliotheek in Wales.

Om te voorkomen dat de individuele lay-out voor de (27) berichten voor elke bibliotheek of voor elke IBL afdeling apart gedefinieerd moet worden, kunnen berichten gegroepeerd worden in “Berichtensets”. Er kunnen dan bijvoorbeeld een paar verschillende sets gedefinieerd worden, die afhankelijk van het type bibliotheek gekoppeld kunnen worden.

Er zijn 3 categorieën Berichtensets te onderscheiden:

·         Sets voor bibliotheken

·         Sets IBL afdelingen

·         Sets voor leners

Dan is er ook nog een vierde categorie – voor annuleringsberichten – zo dat de tekst van het bericht aangepast kan worden aan de reden voor annulering van een aanvraag.

822.6.1 Berichten aan klanten[//]

Normaliter kan een klant de status van een aanvraag zien via de WebOpac. Derhalve is het versturen van een ‘gedrukt' bericht m.b.t. de levenscyclus van een uitgaande aanvraag een kwestie van beleid van de IBL afdeling. Zo is het aannemelijk dat er een bericht verstuurd wordt wanneer de aanvraag daadwerkelijk beschikbaar is, maar bijvoorbeeld niet wanneer de leverende bibliotheek het pakje opgestuurd heeft.

De te versturen berichten en de manier van versturen worden voor elke aanvraag bepaald, afhankelijk van een “contact methode” parameter, hoewel de keuze voor het versturen van een bepaald bericht soms een onderdeel is van het soort bericht. Bijvoorbeeld annuleringsverzoek voor uitgaande aanvraag – als de lener hierom verzocht heeft, heeft het geen zin de lener een annuleringsbericht te sturen.

Er kunnen ook ad-hoc berichten aan klanten gestuurd worden, als e-mail of in gedrukte vorm.

Het versturen van een bericht aan een klant kan op de volgende manieren geïnitieerd worden:

·         Bij annulering van een aanvraag kan een “reden” toegevoegd worden. Aan elke reden kan een bericht gekoppeld zijn. Als de annulering wordt ingevoerd heeft personeel de mogelijkheid de klant een bericht te sturen.

·         Als een aanvraag is gemarkeerd als “niet mogelijk te leveren”, kan ook een bericht gekoppeld zijn en heeft personeel de mogelijkheid de klant een bericht te sturen.

·         Op elk moment kan een ad-hoc bericht gekozen worden uit geldige berichttypes.

·         Als een aanvraag is gemarkeerd als “geleverd”, heeft personeel de mogelijkheid de klant een bericht te sturen

Bij ontvangst van een exemplaar is het mogelijk het systeem automatisch een ‘beschikbaarheidsbericht' te laten sturen aan de klant.

Zulke berichten kunnen op elk moment verstuurd worden. Het systeem houdt de geschiedenis van verstuurde berichten bij. Een eerder verstuurd bericht mag in alle gevallen opnieuw geprint worden, het systeem toont dan een waarschuwing dat het bericht al eerder geprint is.

822.6.2 Fysieke productie van berichten[//]

Berichten kunnen onmiddellijk geprint worden of geselecteerd worden voor latere verwerking in een apart proces. Printen kan altijd naar een printer die beschikbaar is op de PC waarop gewerkt wordt en kan een lokale of netwerk printer zijn (zoals gebruikelijk binnen Vubis).

Er wordt gesproken over “berichtencode”, maar in feite gaat het om mailmerge sjablonen. De verwerking wordt elders beschreven (zie ook de algemene help voor mailmerge), maar hieronder volgt in het kort het proces

Wanneer berichten vereist zijn maakt het systeem een bestand aan met ALLE mogelijke velden en verstuurt dit bestand met de naam van het sjabloon naar de applicatie. Dit resulteert in een automatische mailmerge om de gegevens samen te voegen met het hoofddocument en een uitvoerbestand aan te maken. Dit uitvoerbestand kan automatisch geprint worden, het kan automatisch per e-mail verstuurd worden of het “op het scherm blijven” voor verdere handmatige aanpassing (en vervolgens verzending of opslag).

Een sjabloon kan er uitzien als:

De tekst tussen {} wordt automatisch vervangen door de data uit de aanvraag. Het gaat hier dus om een mailmerge hoofddocument en alle mogelijkheden van tekstverwerking zijn beschikbaar om berichten de juiste opmaak te geven naar wens van de bibliotheek.

Er wordt een set voorbeeld sjablonen meegeleverd (zoals eentje voor elke standaard annuleringsreden, eentje voor elke “niet geleverd” reden).

Berichten voor aanvragende of leverende bibliotheken

Berichten aan aanvragende bibliotheken worden in de meeste gevallen automatisch verzonden aan ISOILL bibliotheken.

Voor niet-ISOILL bibliotheken zijn de volgende berichten beschikbaar. Voor elk type bericht kan de gewenste lay-out (Word sjabloon) gedefinieerd worden per leverancier. Als er niets is gedefinieerd voor een type bericht, dan wordt er geen bericht gegenereerd.

Bepaalde berichten types worden alleen gegenereerd als de bijbehorende “actie” handmatig gedefinieerd wordt voor een aanvraag (zie de help van AFO 821 voor Acties en Gebeurtenissen). Het is bijvoorbeeld in principe mogelijk de aanvragen bibliotheek een bericht te sturen dat u het exemplaar zult leveren, maar dit gebeurt alleen als personeel de moeite neemt een dergelijke Actie te initiëren.

 

Bericht

Toelichting

Aanvraag

De oorspronkelijke aanvraag

Zal leveren

Alleen gegenereerd als “zal leveren” actie wordt geïnitieerd. Een specifiek bericht is beschikbaar, afhankelijk van de gekozen “zal leveren” reden.

Niet geleverd

Alleen gegenereerd als “niet leverbaar” actie wordt geïnitieerd. Een specifiek bericht is beschikbaar, afhankelijk van de gekozen “niet leverbaar” reden.

Voorwaarden

Gegenereerd voor antwoord op een voorwaarde, pers type voorwaarde.

Terugvordering

Terugvorderen van een uitgeleend exemplaar

Rappels

Er is een aparte berichtenset voor teruggevorderde exemplaren die te laat zijn.

Annulering

Afhankelijk van de gekozen reden

Bericht

Ad-hoc berichten

Verlengingsverzoek

Het verzoek om de uitleentermijn van een geleend exemplaar te verlengen

Antwoord verlenging

Antwoord op verzoek om de uitleentermijn van een geleend exemplaar te verlengen

Antwoord annulering

Antwoord op verzoek om aanvraag te annuleren

Vermist

Bericht m.b.t. een zoekgeraakt exemplaar

Beschadigd

Bericht m.b.t. een beschadigd exemplaar

Ontvangst

Bericht m.b.t. de ontvangst van exemplaar

Opnieuw

Bericht om opnieuw te proberen de aanvraag in te dienen

Reservering geplaatst

Bericht dat een reservering geplaatst is

Locaties

Mogelijke locaties

Geleverd

Bericht dat exemplaar geleverd is

 

Sommige van deze berichten komen overeen met de ISOILL berichten hiervoor. In de praktijk is het onwaarschijnlijk dat een complete set gebruikt zal worden voor handmatige aanvragen. Het is aannemelijk dat de daadwerkelijke verzendmethode per e-mail zal zijn en niet in gedrukte vorm. Niettemin kan de bibliotheek dit allemaal gebruiken.

Daarnaast is het voor ISOILL bibliotheken mogelijk om “boodschappen” te versturen in gedrukte vorm of per e-mail. Normaliter worden deze via het protocol verstuurd, maar dit is een extra mogelijkheid (bijvoorbeeld wanneer er een probleem is met het ISOILL proces).

Het feitelijke output mechanisme voor berichten aan klanten is via mailmerge. Afhankelijk van de context kunnen berichten afzonderlijk of als batch proces gegenereerd worden.

Daarnaast kunnen er verzendetiketten gegenereerd worden voor verzending (aan aanvragende bibliotheken) en retournering (aan leverende bibliotheek).

822.6.3 Berichten printen[//]

De berichten die wel geselecteerd maar nog niet geprint (of per e-mail verzonden) zijn, kunnen via een aparte menu optie alsnog uitgevoerd worden.

(Dit is vergelijkbaar met AFO452 in de zin dat de berichten gegroepeerd zijn per type bericht).

Aangezien deze op ad-hoc basis worden gegenereerd (d.w.z. specifiek voor elke aanvraag) op elk willekeurig moment, bevat de lijst alle uitstaande berichten. Als ze niet geprint worden, groeit de lijst alleen maar.

Op elk willekeurig moment kan een bepaald type output gegenereerd worden voor een aanvraag. Maar zodra een stel berichten geprint is (d.w.z. daadwerkelijke gedrukte of e-mail output) dan worden deze samen gegroepeerd en bewaard gedurende een opgegeven periode zodat ze in bulk opnieuw afgedrukt kunnen worden (als er bijvoorbeeld iets misgegaan is met de printer).

Zulke stellen berichten kunnen worden geselecteerd om (opnieuw) te printen. Selectiecriteria zijn datum/tijd bereik (gebaseerd op de tijd waarop de actie die resulteerde in het bericht werd uitgevoerd), de gewenste lay-out (Word sjabloon code), de reagerende bibliotheek. Output kan ook gedaan worden o.b.v. een simpel criterium, zoals "output records 1-50" (hoewel dit niet eenvoudig is – bij de selectie weet het systeem niet om hoeveel pagina's output het zal gaan, want dat is afhankelijk van de tekstverwerker).

Achtergehouden prints

Elke output die niet onmiddellijk verwerkt wordt, komt terecht in een “achtergehouden prints” wachtrij. Dit geldt ook voor output gegenereerd via een nachtwaker proces, dit gebeurt automatisch maar komt dan in een wachtrij voor fysieke output.

Deze zijn te vinden via de optie “Achtergehouden prints” in AFO 821.

822.6.4 Beheer berichtensets[//]

Afhankelijk van het soort bericht zijn er sets voor de afdeling en de externe bibliotheken. Na het selecteren van deze menu optie verschijnt een keuzescherm:

De opties zijn vrijwel identiek voor elke groep, dus worden ze hieronder slechts eenmaal toegelicht.

Na het selecteren van een groep verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Toevoegen berichten set: Gebruik deze optie voor het aanmaken van een nieuwe set. Zie sectie 822.6.4.1 voor details.

Selecteren berichten set: Selecteer een regel en dan deze optie om de details te wijzigen. Zie sectie 822.6.4.2 voor details.

Verwijderen berichten set: Selecteer een regel en dan deze optie om de set te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

Wijzigen berichten set: Selecteer een regel en dan deze optie om de algemene gegevens te wijzigen. Zie sectie 822.6.4.1 voor details.

Kopiëren berichten set: Selecteer een regel en dan deze optie om een nieuwe berichtenset aan te maken gebaseerd op gegevens van de geselecteerde set.

Berichten typen: Gebruik deze optie om te bepalen welke berichten sets er gebruikt moeten worden en de verwoording hiervoor. Zie sectie 822.6.4.3 voor details.

822.6.4.1 Toevoegen / wijzigen berichten set[//]

Nadat u de optie Toevoegen berichten set of Wijzigen berichten set heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Hier kunt u uniek ID en beschrijving van de set invoeren / wijzigen.

Bij het aanmaken van een nieuwe set dient u vervolgens de optie Selecteren berichten set te kiezen om de documenten toe te voegen enz.

822.6.4.2 Selecteren berichten set[//]

Nadat u de optie Selecteren berichten set heeft gekozen verschijnt een overzichtsscherm:

Als er geen hoofddocument is gedefinieerd impliceert dit, dat deze output niet nodig is.

Opties op het scherm

Selecteren: Na het selecteren van een regel wordt een invulscherm getoond:

Hoofd document : dient om het volledige pad en de documentnaam te bepalen van het mailmerge document. (Zie ook de algemene help over mailmerge).

Email : Het is ook mogelijk, maar niet noodzakelijk, een apart hoofddocument te maken voor het e-mail bericht.

Opslaan Output Sets: hiermee kan elk bericht opgeslagen worden als een apart bestand. De opslagplaats is bepaald in de ini-file van de print processor die het bericht genereert.

Email onderwerp: is de onderwerpsregel voor de e-mail. Het is mogelijk dit zo te configureren dat mailmerge velden in de onderwerpsregel worden opgenomen. Bijv.: Annulering van aanvraag AV1234, waarbij AV1234 het aanvraagnummer is.

Papier formaat: is alleen relevant en optioneel voor etiketten. Hier kan desgewenst iets ingevuld worden om etiketten te groeperen. Het printen van etiketten gebeurt doorgaans op speciaal papier, dat eerst in de printer gedaan moet worden. Ook hierin kunnen verschillende formaten zijn. Door ze te groeperen kunt u per formaat het juiste papier in de printer doen.

Wijzigen contact taal: Hiermee kan een apart hoofddocument/sjabloon gedefinieerd worden voor elke taal waarin berichten verstuurd worden. Dit is optioneel, maar het maakt het mogelijk de vaste teksten (en zelfs de hele lay-out) van een bericht aan te passen naar gelang de taal die gebruikt wordt voor het bericht dat aan de lener gestuurd wordt.

Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt een keuzescherm:

Nadat u een taal gekozen heeft verschijnt een scherm vergelijkbaar met het hierboven beschrevene scherm. De huidige taal wordt getoond in de header van het scherm:

822.6.4.3 Berichten typen [//]

Berichten typen: Gebruik deze optie om te bepalen welke berichten sets er gebruikt moeten worden en de verwoording hiervoor. Er wordt een overzichtsscherm getoond:

Opties op het scherm

Selecteren: Wanneer u regel selecteert verschijnt een invoerscherm waar de verwoordingen kunnen worden ingevuld:

Berichten typen: deze optie voert u naar een scherm waar berichten types kunnen worden geselecteerd en gesorteerd:

822.7 IBL Kosten schema's[//]

In deze sectie wordt de kostenberekening binnen de IBL module toegelicht. Aangezien bibliotheken op vele verschillende manieren kosten in rekening kunnen brengen, is deze materie vrij complex. Er kunnen meerdere manieren zijn om een zelfde resultaat te bereiken. In de praktijk zal een bibliotheek slechts een deel van de mogelijkheden benutten, waardoor het uiteindelijk simpeler zal zijn dan de totaaloplossing doet vermoeden.

Er zijn drie verschillende soorten kosten die in overweging genomen moeten worden – hoeveel brengt de bibliotheek in rekening voor het leveren van materiaal, hoeveel moeten leners betalen voor het elders aanvragen van materiaal en wat brengen andere bibliotheken in rekening voor het leveren van materiaal.

Kostenschema's zijn een manier om de regels vast te stellen die bepalen hoe de kosten berekend moeten worden. De velden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn:

·         Of het een inkomende of uitgaande aanvraag betreft

·         Het service type (Uitlening of Kopie)

·         Het type exemplaar

·         Het aantal pagina's van een kopie

·         Of de kosten doorbelast moeten worden op een budget

·         Of de kosten voor een lener ook copyright kosten betreffen

·         Het service niveau (normaal, spoed e.d.).

·         De lenerscategorie

·         Of de lener zijn/haar quota heeft overschreden

Er kunnen zoveel verschillende kosten schema's als nodig gedefinieerd worden.

Zodra een schema is gedefinieerd, kan het gekoppeld worden aan een Bibliotheek – dit bepaalt vervolgens hoe kosten worden berekend voor:

·         Exemplaren uitlenen aan die bibliotheek

·         Exemplaren lenen van die bibliotheek

·         Doorbelasten op een budget of

·         In rekening brengen bij een individuele lener

Dus als in de praktijk de meerderheid van bibliotheken dezelfde regels hanteren, kan worden volstaan met een enkel kostenschema dat wordt gekoppeld aan al deze bibliotheken. Als er wijzigingen zijn kunnen die ook in één keer worden doorgevoerd voor alle gekoppelde bibliotheken.

In praktijk is verregaande stroomlijning van bovenstaande mogelijk.

Stroomlijning

  1. Het is mogelijk de regels te definiëren voor de gehele IBL afdeling, hetgeen betekent dat er geen expliciete schema's hoeven te zijn voor elke bibliotheek.
  2. Hoewel kosten kunnen worden berekend op basis van voornoemde velden, is het niet nodig elke mogelijk combinatie expliciet in te voeren. Als bijvoorbeeld type exemplaar geen invloed op de prijs heeft, kan met een “wildcard” volstaan worden. En als de regels gelijk zijn voor alle lenerscategorieën behalve organisaties, hoeft alleen daarvoor expliciet iets ingesteld te worden.

Datumbereik

Het is ook mogelijk regels te definiëren voor een bepaalde periode. Hierdoor kunnen verhoogde prijzen al van te voren vastgelegd worden. Dit is optioneel, men kan ook de einddatum open laten.

Regels invoeren

Voor elke mogelijke combinatie van velden wordt een bedrag ingevuld als criterium voor de berekening. Het systeem kiest dan de meest toepasselijke regel voor het berekenen van de kosten. Bijvoorbeeld

·         Voor uitlening, van een boek, voor universiteitsmedewerkers: kosten = 8,50

·         Voor uitlening, van een boek, voor studenten: kosten = 6,00

·         Voor uitlening, van een dissertatie, voor universiteitsmedewerkers: kosten = 12,00

·         Voor Kopieën voor alle lenerscategorieën: kosten = 6,00 + 1,00 per pagina

·         Voor Kopieën voor Externe leners: kosten = 12,00 + 2,00 per pagina

·         en zo verder.

De laatste twee regels geven aan dat Kopieën 6,00 kosten behalve voor niet-leden van de bibliotheek, voor wie het 12,00 is. Met andere woorden, je hoeft niet elke unieke combinatie in te voeren.

Service niveaus

Service niveau  (normaal, spoed, enz.) KAN ingevoerd worden als extra criterium, maar het is ook mogelijk kosten voor een specifiek service niveau toe te voegen als additionele bedragen. Dit betekent dat het aantal in te voeren combinaties veel lager kan zijn – met hoeft geen regels te herhalen voor “spoed”, “expresse” e.d.

Als additionele kosten worden ingevoerd voor het service niveau, worden deze gewoon toegevoegd aan het berekende totaal voor een specifieke combinatie.

Kosten schema's worden apart gedefinieerd voor elke IBL afdeling, dus de getoonde definities zijn die van de actuele afdeling.

Na het kiezen van deze menu optie verschijnt een overzichtsscherm

Opties op het scherm

Nieuw schema: Gebruik deze optie voor het aanmaken van een nieuw schema. Zie sectie 822.7.1 voor details.

Bekijken / wijzigen schema: Selecteer een regel en dan deze optie om de details te wijzigen. Zie sectie 822.7.2 voor details.

Schrap: Selecteer een regel en dan deze optie om het schema te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

Kopiëren: Selecteer een regel en dan deze optie om een nieuw schema aan te maken gebaseerd op gegevens van het geselecteerde schema.

822.7.1 Schema toevoegen[//]

Nadat u de optie Nieuw schema heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Voer een unieke Code in, geef het schema een Naam en voeg een korte Omschrijving toe.

Naam en omschrijving zijn meertalige velden, d.w.z. ze worden ingevoerd in de huidige taal. In de meeste gevallen wordt de naam getoond bij toepassen van het schema, omschrijving kan gezien worden als een soort annotatie.

Nadat u op dit scherm op OK heeft geklikt, verschijnt een volgend invoerscherm:

Bij het toevoegen van een nieuw schema vraagt het systeem altijd om een Begindatum voor toepassen, met als default “vandaag”. Het toevoegen van een nieuw schema impliceert natuurlijk een nieuwe datum, met nieuwe regels, dus bij het toevoegen van een nieuwe laag gaat het systeem automatisch naar de volgende stap (u kunt dit proces echter onderbreken).

822.7.2 Bekijken / wijzigen schema[//]

Nadat u de optie Bekijken / wijzigen schema heeft gekozen verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Nieuwe regel periode: Gebruik deze optie om een nieuwe regel te definiëren. Zie sectie 822.7.2.1 voor details.

Bekijken / wijzigen regel periode: Selecteer een regel en dan deze optie om de details te wijzigen. Zie sectie 822.7.2.2 voor details.

Schrap: Selecteer een regel en dan deze optie om de regel te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

Kopiëren: Selecteer een regel en dan deze optie om een nieuw schema aan te maken gebaseerd op gegevens van het geselecteerde schema.

Wijzigen details schema: Deze optie toont de algemene definitie. Zie hierboven, alleen Naam en Omschrijving kunnen worden gewijzigd voor een bestaande code.

Test berekening: Gebruik deze optie om de definitie te testen. Zie sectie 822.7.2.3.

822.7.2.1 Nieuwe regel periode[//]

Nieuwe regel periode: Gebruik deze optie om een nieuwe regel te definiëren. Het systeem vraagt eerst om een Begindatum voor toepassen, met als default “vandaag”:

Nadat u op dit scherm op OK heeft geklikt, verschijnt een overzichtsscherm:

Zie hieronder voor een uitleg van dit scherm.

822.7.2.2 Bekijken / wijzigen regel periode[//]

Na het kiezen van een bestaande regel en de optie Bekijken / wijzigen regel periode verschijnt een overzichtsscherm:

Ten eerste wordt dit scherm opgesplitst in de vier onderdelen:

·         Levering                  de kosten voor het uitlenen aan een andere bibliotheek

·         Aanvraag                 de kosten voor het lenen van een exemplaar

·         Budget                    de kosten door te belasten op een budget

·         Lener                      de kosten voor een individuele lener

Opties op het scherm

Nieuwe regel: Gebruik deze optie om een nieuwe regel te definiëren. Er verschijnt een invoerscherm, zie hieronder voor een uitleg.

Bekijken / wijzigen regel: Selecteer een regel en dan deze optie om de details te wijzigen. Er verschijnt een invoerscherm, zie hieronder voor een uitleg.

Verwijderen regel: Selecteer een regel en dan deze optie om deze te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

Wijzigen periode details: Na het kiezen van deze optie verschijnt een scherm met Begindatum (zie boven).

Overige kosten: Met deze optie kunnen twee extra velden bij het schema worden gedefinieerd. Zie hieronder voor een uitleg.

Service niveaus: Met deze optie kunnen ADDITIONELE kosten bij het schema worden gedefinieerd. Zie hieronder voor een uitleg.

Verplaatsen regel: Met deze optie kunnen regels omhoog en omlaag verplaatst worden. U kunt geen regels verplaatsen naar een andere rol.

Toevoegen / wijzigen regel

Nadat u de optie Nieuwe regel of Bekijken / wijzigen regel heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Velden op het scherm

Kosten type / rol: Om aan te geven wat voor soort kosten er berekend worden.

·         Levering zijn we de kosten die we een aanvragende bibliotheek in rekening brengen voor levering

·         Aanvraagt zijn de te verwachten kosten van een leverende bibliotheek

·         Lener zijn de kosten doorberekend aan een individuele lener

·         Budget zijn de kosten die doorbelast moeten worden op een (afdelings)budget

·         Quota overschreden             van toepassing als “quota” in gebruik is. Als de lener zijn/haar quota overschreden heeft, kunnen er andere bedragen gelden.

·         Uitlening      dit kan worden gebruikt wanneer de volledige kosten voor de bibliotheek doorbelast worden aan hetzij een budget hetzij een individuele lener. Hierdoor hoeven niet 3 aparte maar identieke parameters te worden ingevoerd.

Service type: Een keuze uit standaard service typen. Dit is optioneel wanneer er geen verschil in kosten gemaakt wordt voor de afzonderlijke typen OF wanneer kosten voor service niveau als additionele kosten worden berekend.

Copyright betaalbaar: Selecteer wat van toepassing is voor deze regel.

Type exemplaar: Kies optioneel een specifiek exemplaar type waarop deze regel van toepassing is.

Service niveau: Kies optioneel een specifiek service niveau waarop deze regel van toepassing is.

Pagina bereik voor kosten per pagina: U kunt een aantal pagina's opgeven voor extra kosten. Bijv. bedrag XX voor pagina's 1-10 en bedrag YY voor alle pagina's vanaf 11.
De kosten “per pagina” zijn altijd een additioneel bedrag wanneer er een pagina bereik is ingevoerd.

Lenerscategorie: Kies optioneel een specifieke lenerscategorie waarop deze regel van toepassing is.

Bedrag kosten: Dit is het feitelijk bedrag dat in rekening wordt gebracht.

Admin kosten: Bij het belasten van een budget of een lener, ontstaat de vraag WANNEER De kosten precies betaalbaar zijn. Moeten ze in rekening worden gebracht (en betaalbaar zijn) als de aanvraag wordt geplaatst. Maar misschien kan de bibliotheek niets vinden bij de gebruikelijke leveranciers en moet er intensiever gezocht worden. Sommige bibliotheken hebben als beleid dat leners altijd moeten betalen, of er nu een exemplaar geleverd wordt of niet.
De administratiekosten kunnen als vast bedrag toegevoegd worden aan het schema, onmiddellijk te betalen bij plaatsen van de aanvraag. Het zijn dus kosten voor het administreren en niet voor de aanvraag zelf. Het staat bibliotheken vrij hier al of niet gebruik van te maken.
De kosten zijn betaalbaar op het moment van invoer in het systeem – door de lener via de WebOpac of door personeel. Op dit moment is er wellicht nog geen leverancier gekozen, dus wordt een default kostenschema toegepast – dus in theorie zijn deze kosten NIET gekoppeld aan een bepaalde leverancier. (het is dus een zeer algemeen onderdeel van een kostenschema).
Maar om alles toch op één plek te houden vormen de administratiekosten toch onderdeel van de totale regelset, d.w.z. binnen het kostenschema.
Voor met name openbare bibliotheken geldt vaak dat er een vast bedrag is, onafhankelijk van nadere factoren.
Als er administratiekosten zijn gedefinieerd voor een regel, dan verschijnt dit als / 2.00 gevolgd door het bedrag van de kosten.
De administratiekosten zijn ALLEEN van toepassing op kosten voor leners of budgetten, met andere woorden alleen voor uitgaande aanvragen.

Valuta: Er kan een valuta code worden toegekend aan de regels – zo kunnen de kosten die in leverende bibliotheek berekent in hun valuta opgenomen worden. Dit geldt ook voor kosten voor levering van een exemplaaronderdelen van een regel allemaal in dezelfde valuta moeten zijn!
Kosten voor leners of budgetten moeten in de lokale valuta van het systeem zijn.

Opmerking bij de “Uilening” rol

Veel bibliotheken verkiezen niet de volledige kosten van een uitlening aan de lener door te belasten op een afdelingsbudget (al was het alleen maar om de kosten eenvoudig te kunne uitleggen aan de lener); daarom de mogelijkheid om onderscheid te maken in kosten voor de lener, kosten ten laste van een budget en de daadwerkelijke kosten voor de bibliotheek.

Wanneer de volledige kosten WEL doorberekend moeten worden, dan kan het type “Uitlening” gebruikt worden om in één keer alle drie de kosten vast te leggen. Er is echter één beperking – aangezien het bedrag voor leners in de lokale valuta is, dienen de kosten voor de bibliotheek noodzakelijkerwijs ook in deze valuta te zijn. Het systeem zorgt er voor dat bij het type “Uitlening” de ingevoerde valuta de lokale is.

Overige kosten

Overige kosten: Met deze optie kunnen twee extra velden bij het schema worden gedefinieerd. Er verschijnt een invoerscherm:

Kosten voor te laat inleveren/vermissing: Kosten berekend aan de bibliotheek bij te late inlevering of zoekraken.

Restitutie: Restitutie van bovenstaande kosten indien vermist exemplaar geretourneerd wordt.

Hiermee kunnen kosten opgeslagen worden die aan de bibliotheek berekend worden.

Service niveaus

Service niveaus: Met deze optie kunnen ADDITIONELE kosten bij het schema worden gedefinieerd. Er verschijnt een overzicht van alle gedefinieerde standaard Service niveaus, bijv.:

Voor elk van deze niveaus kunnen additionele kosten gedefinieerd worden door het selecteren van een regel.

Er verschijnt dan een invoerscherm met vergelijkbare workflow als voor de reguliere kosten. In de praktijk zullen hier doorgaans eenvoudige definities gemaakt worden bijvoorbeeld alleen voor uitlening en kopie.

Hoewel op het invoerscherm ook het veld service niveau staat, is dit afgeschermd aangezien we al gekozen hebben dit voor ene specifiek niveau te doen!

Hoewel uitgegaan wordt van simpele definities, maar als de bibliotheek gewone leners 2,00 extra willen berekenen voor spoedaanvragen en externe leners 3,50 dan kan dat.

Als er extra kosten zijn gedefinieerd, dan staat dit bovenaan in de header van het regel scherm:

822.7.2.3 Test berekening[//]

Nadat u de optie Test berekening heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Hier kunt u specifieke criteria invullen om de berekening te testen, bijvoorbeeld uitgebreid zoeken voor een externe lener e.d.

Nadat u op OK heeft geklikt, verschijnt het resultaat:

Er is een tabblad voor elk type berekening, d.w.z. de kosten voor levering, de verwachte kosten voor de bibliotheek, de aan de lener in rekening te brengen kosten en de kosten waarmee een budget belast zou worden.

822.8 IBL Budgetten[//]

Kosten voor uitgaande IBL aanvragen kunnen doorbelast worden op afdelingsbudgetten, in plaats van dat er door individuele leners betaald moet worden.

Of een aanvraag betaald wordt door een lener of uit een budget kan per aanvraag ingesteld worden, maar kan ook aangeboden worden als optie in de WebOpac wanneer leners zelf aanvragen plaatsen.

Hieronder wordt beschreven hoe budgetten beheerd en gebruikt worden binnen het systeem. Wanneer er “afdeling” staat wordt er een afdeling binnen de organisatie (universiteit of bedrijf) bedoeld. Als het over de IBL afdeling gaat, wordt dat expliciet zo genoemd.

Budgetten worden gedefinieerd voor de meta-instelling uitlening en kunnen derhalve worden gedeeld door meerdere IBL afdelingen.

Na het kiezen van deze optie verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Invoeren: Gebruik deze optie om een nieuw budget te definiëren. Zie sectie 822.8.1.

Wijzigen: Selecteer een regel en dan deze optie om de algemene gegevens van het budget  te wijzigen. Zie sectie 822.8.1.

Schrappen: Selecteer een regel en dan deze optie om de code te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

Afdelingen setup: met deze optie kunnen individuele budgetten gekoppeld worden aan een afdeling, als gedefinieerd in AFO 482. Zie sectie 822.8.2.

Lenerscategorieën setup: Het is mogelijk de WebOpac te configureren zodat leners een budget kunnen kiezen waaruit betaald moet worden. Zie sectie 822.8.3.

Facturen tonen: Gaat naar een overzicht van facturen. Zie sectie 822.8.4.

Factuurverwerking: Gaat naar het scherm voor verwerking van facturen. Zie sectie 822.8.5.

822.8.1 Toevoegen / wijzigen budget[//]

Nadat u de optie Invoeren of Wijzigen heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Velden op het scherm

Budget code: Een unieke code om het budget te identificeren.

Budget omschrijving: Een korte omschrijving van het budget.

Budget in gebruik: Om aan te geven of het budget in gebruik is.

Factuur hoofddocument: Factuur hoofddocument: Voer de naam in van het mailmerge hoofddocument dat de lay-out van de factuur bepaald die hoort bij deze betaalmethode. In het geval van een “enkele factuur” zal deze heel anders zijn dan voor een reguliere factuur aan een bibliotheek (zie ook de algemene help voor mailmerge).

Naam en adres voor facturering: Dit zijn optionele velden die beschikbaar zijn om gedrukt te worden op een factuur (als BillingName en BillingAddress velden)

E-mail adres en Gebruik e-mail voor facturatie: Maken het mogelijk de factuur per e-mail te versturen.

822.8.2 Afdelingen setup[//]

Afdelingen setup: met deze optie kunnen individuele budgetten gekoppeld worden aan een afdeling, als gedefinieerd in AFO 482– Lener Authority Lijsten – Identiteit Afdeling.

Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt een dropdown lijst met alle afdelingen:

Nadat u op OK heeft geklikt verschijnt een volgend scherm:

Velden op het scherm

ILL Budgetten, ILL Budget voorvoegsels: Hiermee wordt bepaald welke budgetten onder de afdeling vallen. Dit kan worden gedaan door individuele budgetten naar rechts te verplaatsen of door een voorvoegsel in te voeren. Het voorvoegsel moet eindigen op *.

Factuur hoofddocument: Factuur hoofddocument: Voer de naam in van het mailmerge hoofddocument dat de lay-out van de factuur bepaald die hoort bij deze betaalmethode. In het geval van een “enkele factuur” zal deze heel anders zijn dan voor een reguliere factuur aan een bibliotheek (zie ook de algemene help voor mailmerge).

Naam en adres voor facturering: Dit zijn optionele velden die beschikbaar zijn om gedrukt te worden op een factuur (als BillingName en BillingAddress velden)

E-mail adres en Gebruik e-mail voor facturatie: Maken het mogelijk de factuur per e-mail te versturen.

Er zijn geen beperkingen voor het koppelen van budgetten aan afdelingen – een bepaald budget KAN geldig zijn voor meerdere afdelingen.

Daarnaast wordt deze parameter gebruikt om te bepalen welke budgetten worden aangeboden wanneer budget codes gekoppeld worden aan een lenersrecord.

822.8.3 Lenerscategorieën setup[//]

Lenerscategorieën setup: Het is mogelijk de WebOpac te configureren zodat leners een budget kunnen kiezen waaruit betaald moet worden. Wanneer deze optie inderdaad in gebruik is, dan kan deze bijvoorbeeld maar voor bepaalde lenerscategorieën gelden.

Na het selecteren van deze optie verschijnt een keuzescherm:

Geef bij elke lenerscategorie aan of dit toegestaan is.

·                Wanneer er meer dan 15 lenerscategorieën zijn, is er een button Volgende om naar het volgende scherm te gaan.

·                Met de button Ga naar kunt u direct naar een bepaalde lenerscategorie gaan.

822.8.4 Facturen tonen[//]

Facturen tonen: Selecteer een budget en dan deze optie, er verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Aanvragen tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de bijbehorende aanvragen te bekijken. Zie sectie 822.8.4.1.

Print alle nog niet geprinte: Gebruik deze optie om alle nog niet geprinte facturen te printen. Het standaard scherm voor het genereren van mailmerge output verschijnt. (Zie ook de algemene help over mailmerging voor meer informatie).

Printen: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te printen. Het standaard scherm voor het genereren van mailmerge output verschijnt. (Zie ook de algemene help over mailmerging voor meer informatie).

Facturen genereren: Deze job is een standaard “taak” binnen Vubis – die online in batch of in memory uitgevoerd kan worden. Zie sectie 822.8.4.2.

Factuurbetaling: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te betalen. Zie sectie 822.8.4.3.

Factuurbetaling per credit card: Deze optie is nog niet geïmplementeerd.

822.8.4.1 Aanvragen tonen[//]

Aanvragen tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de bijbehorende aanvragen te bekijken.

Opties op het scherm

Nieuwe aanvraag: Deze optie is hier niet geldig.

Aanvraag tonen: Selecteer een regel en dan deze optie om de details van de aanvraag te bekijken. Zie de help van AFO 821 voor een uitleg van dit scherm.

Ga naar scherm: Gebruik deze optie om naar een bepaald punt in de lijst te gaan. Nadat u deze optie heeft gekozen verschijnt een scherm met zoekcriteria:

Nadat u een criterium heeft geselecteerd en op OK heeft geklikt, wordt het scherm opnieuw getoond maar nu op een punt met informatie behorend bij het opgegeven criterium.

822.8.4.2 Facturen genereren[//]

Facturen genereren: Deze job is een standaard “taak” binnen Vubis – die online in batch of in memory uitgevoerd kan worden. Het standaardscherm voor het uitvoeren van processen verschijnt na het kiezen van deze optie.

Let op

Voor elke IBL afdeling binnen het systeem selecteert het proces alle aanvragen die uit een budget betaald moeten worden, die betaalbaar zijn en uiteraard nog niet eerder gefactureerd zijn.

Alle aanvragen die ingevoerd zijn tot aan (maar zonder) “vandaag” om er voor te zorgen dat de ‘afbakening' van facturen duidelijk is – dat wil zeggen dat op een bepaalde dag aanvragen niet op meerdere facturen verschijnen (voor één budget).

Vervolgens worden aparte facturen gegenereerd voor elk budget, met het totaalbedrag voor alle aanvragen op die budget code. Of ze worden samengevoegd op basis van wat er onder de groepering per afdeling is vastgelegd.

822.8.4.3 Factuurbetaling[//]

Factuurbetaling: Selecteer een regel en dan deze optie om de factuur te betalen. Er verschijnt een invoerscherm waarmee betaling van de factuur kan worden vastgelegd:

Als de factuur al gemarkeerd is als zijnde betaald, dan worden eerder ingevoerde gegevens getoond (die gewijzigd kunnen worden).

822.8.5 Factuurverwerking[//]

Factuurverwerking: Gebruik deze optie voor het genereren van facturen. Het verschil met de voorgaande optie is, dat nu de facturen van alle budgetten getoond worden. De opties zijn hetzelfde als hierboven beschreven voor een individueel budget.

822.9 Contacttalen leveranciers[//]

In deze sectie kunnen talen gedefinieerd worden. Deze kunnen vervolgens aan een bibliotheek gekoppeld worden en dan gebruikt worden om output te genereren in de juiste taal. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk rappels in het Japans te definiëren en deze te printen voor bibliotheken met de betreffende taalcode.

Na het kiezen van deze optie verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Taal toevoegen: Gebruik deze optie om een nieuwe taal te definiëren. Zie sectie 822.9.1.

Selecteren: Selecteer een code en dan deze optie om de gegevens te wijzigen. Zie sectie 822.9.1.

Schrap: Selecteer een code en dan deze optie om de code te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

822.9.1 Toevoegen / wijzigen contacttalen[//]

Nadat u de optie Taal toevoegen of Selecteren heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Voer een unieke Taalcode in en een Verwoording.

822.10 Document leverantie opties[//]

De module voor interbibliothecair leenverkeer kan ook gebruikt worden voor ondersteuning van het document leverantie proces. Dit proces valt ergens tussen het beheer van inkomende en uitgaande aanvragen. Document leverantie gaat om het leveren van bibliotheekmateriaal aan externe gebruikers – vaak organisaties, bijvoorbeeld wanneer de bibliotheek materiaal levert aan een advocatenkantoor.

Dit wordt vaak afgehandeld door een IBL afdeling en dus valt het binnen de reguliere beheerfuncties van interbibliothecair leenverkeer.

Na het selecteren van deze menu optie verschijnt een keuzescherm:

Geef aan welke lenerscategorieën op deze manier aanvragen mogen indienen voor uitlening en/of kopieën.

822.11 Locaties elektronische exemplaren[//]

Het is mogelijk de ontvangst of levering van een elektronisch exemplaar op de feitelijke locatie te koppelen aan de (netwerk)locatie van bijvoorbeeld het PDF bestand. Om het mogelijk te maken dat een lener dit ophaalt via de WebOpac, moet dit als URL gepresenteerd worden. In deze sectie kunt u een fysieke locatie koppelen aan een Webserver adres.

Na het kiezen van deze optie verschijnt een overzichtsscherm:

Opties op het scherm

Pad toevoegen: Gebruik deze optie om een nieuw pad te definiëren. Zie sectie 822.11.1.

Selecteren: Selecteer een code en dan deze optie om de gegevens te wijzigen. Zie sectie 822.11.1.

Schrap: Selecteer een code en dan deze optie om de code te verwijderen. Het systeem vraagt om bevestiging.

822.9.1 Toevoegen / wijzigen pad[//]

Nadat u de optie Pad toevoegen of Selecteren heeft gekozen verschijnt een invoerscherm:

Volledig pad voor locatie kopie: geef het volledige pad op voor de fysieke locatie van de bestanden.

Volledige URL voor locatie kopie: geef de URL op van de virtuele directory.

In bovenstaand voorbeeld zijn de bestanden die fysiek opgeslagen zijn op “M:\DocumentDelivery” te vinden in de virtuele directory “http://nlbawqavubis/VSMARTILLWebOPAC/DocumentDelivery”

Als deze mapping wordt gevonden, dan wordt een dergelijk exemplaar aangeboden voor online display binnen de WebOpac.


·                     Document control - Change History

 

Version

Date

Change description

Author

1.0

October 2010

new AFO
part of 2.0.06 updates